Kävimme 'kylässä' Vantaan Myyrmäessä ja jututimme Myyrmäki-liikkeen aktivisteja Petteri Niskasta ja Klaus Kojoa. Tapasimme remontissa olevalla asemalla ja saimme ihailla aseman tiloihin tekeillä olevaa muraalitaidetta. Kuten kuvasta näkyy, teokset ovat upeita! Myrtsin asema aukeaa 20. maaliskuuta. Ei ole vaikeaa arvata, että siitä tulee pian suosittu nähtävyys. Suosittelemme!

Keskustelimme Petterin ja Klausin kanssa mm. kaupunkiestetiikan merkityksestä alueen asukkaille. Parhaimmillaan taideprojektit sekä parantavat alueen viihtyisyyttä että lisäävät yhteisöllisyyttä - varsinkin jos asukkaat saavat itse osallistua projektien suunnitteluun ja toteutukseen ja näin pääsevät vaikuttamaan lähiympäristönsä muokkaamiseen.

Yhteiset projektit lisäävät myös asukkaiden turvallisuuden tunnetta, mikä on huomattu Myyrmäessäkin. Kun alueen tai jonkin muun kohteen rakentamiseen ja uudistamiseen saa osallistua omakohtaisesti, se aletaan kokea enemmän omaksi ja siitä halutaan myös pitää huolta. Turvallisuuden parantaminen sujuu usein näin arkisesti ja yksinkertaisesti.

Myrtsi-liikkeen aktivistien toimintaperiaate on sama kuin muillakin uusilla asukasliikkeillä: ei odoteta, että 'joku virkamies tulee ja ratkaisee meidän ongelmat', vaan tartutaan toimeen itse. DIY!

 

Kasvokuva Myyrmäki.png

Taiteilija: Salla Ikonen