Maaliskuun  viidentenä vierailin Jyväskylän suunnalla tutustumassa Hyvinvointia Huhtasuolle –hankkeeseen ja tekemässä tutkimushaastattelun kahdelle asukasaktivistille. Haastateltavaksi suostuneet aktiivit olivat Tuomo Nieminen ja Pauli Puttonen.

Haastattelu oli hyvä ja jälleen hyvä ja saimme runsain mitoin arvokasta materiaalia analysoitavaksi. Samalla tuli testatuksi uudet AV-laitteet, jotka pelittivät moitteitta. Tämänkertainen videotaltiointi on konstailematon, sillä jouduin jättämään kameran pyörimään itsekseen, sen jälkeen kun olin sen kohdistanut parhaaseen kuvakulmaan ja itse siirtynyt haastattelijan rooliin.

Tuomo ja Pauli kertoivat hankkeen taustoja ja sen aikana tehtyjä toimenpiteitä. Talkootyönä oli kunnostettu vanhusten palvelutalon vesirännejä ja räystäitä, rakennettu hieno laavu ja tehty paljon muutakin asuinalueen viihtyvyyden parantamiseksi. Erilaista aktivismia oli monella alalla ja kaksikoista huokui oikeutettu ylpeys huhtasuolaisten saavutuksista ja talkooporukoiden tekemisen meiningistä. Huhtasuon tapahtumista pysyy kärryillä seuraamalla heidän Facebook-sivuaan.

Hyvinvointia Huhtasuolle  on Ympäristöministeriön rahoitusta saanut asukashyvinvointia edistävä hanke, joka aloitti Jyväskylän kaupungin pilottihankkeena 2013. Hankkeen kehittämisideat saatiin Huhtasuon asukasraadilta. Hankkeen rahoitus päättyy 2015.  Tutkimuksemme tausta-aineistoksi haastattelin myös Jyväskylän kaupungin viranhaltijoita. Erikoissuunnittelija Jukka Laukkanen ja kylätoimistoa vetävä projektityöntekijä Anne Mustonen taustoittavat hanketta ja kertoivat, miten yhteistoiminta kaupungin ja huhtasuolaisten kanssa on toiminut. Kumpikin vaikutti olevan tyytyväisiä hankkeeseen ja sen jo nyt saavutettuihin tuloksiin.

20150305_151333.jpg

Matalan kynnyksen kylätoimisto Huhtasuolla

oppitunti.jpg

Tietokoneen käyttötaitojen opiskelua Huhtasuon kylätoimistolla

Hyvinvointia Huhtasuolle hankkeelle on perustettu oma toimisto Huhtasuon ostoskeskuksen yhteyteen. Toimiston periaatteena on olla sellainen paikka, johon ihmisten olisi helppo ja mukava tulla. Näin asianlaita onkin. Tullessani toimistolle, siellä oli paljon ihmisiä seurustelemassa ja ihan vain ilmeisesti oleilemassa. Haastattelut teimme rauhallisemmassa paikassa. Palattuamme toimistolle siellä oli meneillään ohjausta tietokoneiden käyttämisestä venäjänkielellä. Tämäkin on osa Huhtasuon asukasaktivismia.

Lopuksi haluan kiittää mainioita haastateltaviani Tuomoa, Paulia, Annea ja Jukkaa, oli mukavaa käväistä kylässä luonanne. Kesemmällä pitää vielä käydä testaamassa hieno laavunne, josta on tullut huhtasuolaisten yhteinen virkistyspaikka ja kukaties pulahtaa upouusilta pitkospuilta Vuorilampeen plutikoitteen.

Jarmo