Tampereella on väitelty jo pari vuotta Tammelan kaupunginosan tiivistämisrakentamisesta. Erityisesti Tammelan pallokentän ’Paltsun’ kohtalo on herättänyt paikallisissa asukkaissa kiihkeitä tunteita. Kaupungin hyväksymää Hattutemppu-suunnitelmaa, johon sisältyy kentän kunnostuksen lisäksi hybridimäistä asuinrakentamista kentän yhteyteen, sekä vastustetaan että kannatetaan voimakkaasti.

"Pro Hattutemppu" -yhdistyksen kaupunkiaktiivit Janne Takala ja Juha Joki selittivät meille haastattelussa, miksi Paltsuun suhtaudutaan niin tunteella. Paltsulla on pitkät 1930-luvulle menevät perinteet. Tuhannet tamperelaiset ovat eläneet nuoruuttaan korttelikentän vierellä, pelanneet itse siellä palloa ja nähneet menestystä ja välillä heikompiakin hetkiä. Kenttä on ollut osa niin monen elämää. Nyt kaupungin tarkoituksena on remontoida stadion ja rahoittaa se kaavoittamalla kentän yhteyteen asuntoja. Suunnitelma on herättänyt lähiseudun asukkaissa vastarintaa, mutta Takalan ja Joen mielestä Hattutemppuna tunnettu suunnitelma on hyvä. Jos kaupunginosia ei kehitetä, niihin ei tule uusia asukkaita, ja kaupunki taantuu. He visioivat, että tulevaisuudessa Paltsun ympärille viriää paljon uutta elämää. Läheltä menee ratikka, ja kenttä tarjoaa puitteet monipuoliselle toiminnalle ympäri vuoden.

Janne ja Juha totesivat haastattelussa huomanneensa selkeän ristiriidan kaupungin kehittämishankkeiden vastustamisen ja kannattamisen välillä: vastustaminen on yksinkertaista ja herättää helposti huomiota mediassa, kannattaminen puolestaan paljon hankalampaa. Kannattajille ei ole olemassa valmiita julkisia areenoita, joilla tuoda esiin omia näkemyksiään, vaan ne pitää itse luoda. Miehet ovatkin ryhtyneet aktiivisiksi yhdistys- ja mediatoimijoiksi. He ovat olleet perustamassa paitsi Tammelan Hattutempun kannatusyhdistystä myös uutta Urbaani Tampere -yhdistystä ja Lisää kaupunkia Tampereelle -ryhmää facebookissa. Yhdistysten ja uusien mediakanavien tarkoituksena on tarjota mahdollisuuksia monipuoliselle julkiselle keskustelulle Tampereen kehittämisestä ja tamperelaisesta kaupunkikulttuurista.

20150324_190621_resized.jpg